Εγκατάσταση σκληρού δίσκου στην Amiga 1200

Πώς θα βάλουμε έναν σκληρό δίσκο στην Amiga 1200 και πώς θα το κάνουμε να δουλέψει; Ένα ερώτημα που ίσως βασανίζει ακόμα χρήστες της Amiga που ίσως να μην ξέρουν ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να κάνουν κάτι τέτοιο. Έτσι σας παρουσιάζουμε αυτό το μικρό άρθρο "Εγκατάστασης και χρήσης σκληρού δίσκου στην Amiga 1200".

Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι κανένας από εμάς που παραθέτουμε αυτό το άρθρο δεν ευθύνεται εάν προξενήσετε πρόβλημα στο hardware του μηχανήματος σας. Σας συνιστούμε να προσέχετε, καθώς θα χρειαστεί να δουλέψετε κοντά σε μεγάλες τάσεις και να μην τολμίσετε να κάνετε κάτι χωρίς να ξέρετε τι κάνετε. Επίσης, δεν ευθυνόμαστε σε περίπτωση απώλειας δεδομένων. Πάντοτε να κρατάτε Backup των δεδομένων σας.

Τα παρακάτω έχουν γραφτεί με βάση το μοντέλο Amiga 1200. Πιστεύουμε ότι ισχύουν απόλυτα και για τα μοντέλα 600 και 4000.

Τα βήματα που θα επεξηγήσουμε είναι πολύ απλά. Χρειάζεστε ένα καλώδιο που να διαχωρίζει την τάση της motherboard σε ένα βήσμα για την τάση του drive και σε ένα άλλο για την τάση του σκληρού δίσκου, και ένα δέυτερο καλώδιο IDE που στην μία πλευρά του θα έχει ένα βήσμα για 2.5´ σκληρούς δίσκους και από την άλλη ανάλογα τον σκληρό δίσκο που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν έχετε σκληρό δίσκο 3.5´ τότε πρέπει το καλώδιο να καταλήγει σε βήσμα για 3.5´ σκληρούς δίσκους. Σε περίπτωση που διαθέτετε 2.5´ σκληρό δίσκο, τοτε πρέπει και το βήσμα να είναι το ανάλογο. Προσοχή, δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να συνδέσετε δίσκο τύπου SCSI. Έχετε το δικαίομα το καλώδιο να καταλλήγει μέχρι και σε 2 βήσματα IDE 2.5´ ή 3.5´, για την περίπτωση που θελήσετε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο ATAPI CD-ROM. Το καλώδιο δεν πρέπει να ξεπερνάει σε μήκος τα 75 εκατοστά. 

Πριν συνεχίσουμε, βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα δεν είναι στο ρεύμα.

Πρώτα απ´όλα πρέπει να ανοίξετε το κουτί της Amiga 1200 με την βοήθεια ενός κατσαβιδιού. Αφού αφαιρέσετε το καπάκι και το πληκτρολόγιο, θα αντικρίσετε ένα ασημένιο πλέγμα, το οποίο πρέπει επίσης να αφαιρέσετε. Κάτω από αυτό βρίσκεται η motherboard της Amiga 1200.

Καθώς κοιτάζετε την motherboard της Amiga (φωτογραφία 1), εκεί όπου βρίσκεται περίπου η έξοδος του σήματος για την οθόνη βρίσκεται μια σειρά από βήσματα σαν αυτά που βρίσκονται πίσω από των σκληρό σας δίσκο (φωτογραφία 2). Μόνο που είναι πιο μικρά. Αυτή είναι η αναμονή σύνδεσης του σκληρού σας δίσκου. Εάν την προσέξετε περισσότερο θα δείτε ότι στην επάνω δεξιά γωνία της και επάνω στην επιφάνεια της πλακέτας υπάρχει τυπωμένος ο αριθμός 1. Εκεί με προσοχή θα συνδέσετε το IDE καλώδιο που προαναφέραμε με την πλευρά όπου το βήσμα του είναι μεγέθους 2.5´. Προσοχή, πρέπει η κόκκινη λωρίδα το καλωδίο να είναι συνδεδεμένη από την πλευρά όπου βρίσκεται ο αριθμός 1 που προαναφέραμε.

Το καλώδιο της τάσης πρέπει να έχει 2 βήσματα σαν αυτά του drive και ένα βήσμα για σκληρό δίσκο, που είναι μεγαλύτερο από αυτο του drive (φωτογραφία 4). Η υποδοχή για να το τοποθετήσετε βρίσκετε περίπου κάτω από την υποδοχή σύνδεσης εξωτερικού drive, επάνω στην motherboard. Μπροστά στην υποδοχή υπάρχει συνδεδεμένο και το βήσμα τροφοδοσίας για τα led. Εκεί υπάρχει ήδη το καλώδιο που τροφοδοτεί το εσωτερικό drive (φωτογραφία 3). Αφού αφαιρέσετε το καλωδιάκι από το drive αλλά και από την motherboard, θα το αντικαταστήσετε με το νέο καλώδιο. Προσοχή, το καλώδιο μπαίνει μόνο από την μία πλευρά. Εαν δεν μπαίνει κοιτάξτε μήπως προσπαθείτε να το βάλετε ανάποδα.

Τώρα πρέπει να ετοιμάσουμε τον σκληρό δίσκο για την τοποθέτησή του στο μηχάνημά μας. Εάν το κοιτάξετε από πίσω με την μεταλλική πλευρά προς τα επάνω θα παρατηρήσουμε μια σειρά από θέσεις για βήσματα, οι οποίες διαχωρίζονται από κομμάτια πλαστικού. Από αριστερά βλέπουμε την θέση της τροφοδοσίας του ρεύματος, στην οποία θα συνδέσετε το καλώδιο της τάσης που προαναφέραμε. Δίπλα ακριβώς υπάρχουν 3 ή 4 ζεύγη από δοντάκια τα οποία τα 2 είναι ενωμένα με μια γεφυρούλα. Στην μεταλλική πλευρά του σκληρού δίσκου υπάρχει μια αναπαράσταση για αυτά τα δοντάκια. Εκεί θα πρέπει να τοποθετήσετε τον σκληρό σας δίσκο. Μιας και είναι ο μόνος σκληρός δίσκος που θα έχετε, τοποθετήστε την γεφυρούλα που υπάρχει στο πίσω μέρος στην θέση Master.

Τέλος τοποθετήστε το IDE καλώδιο (φωτογραφία 5) στην τελευταία θέση με την πλευρά όπου βρίσκεται η κόκκινη λωρίδα στην πλευρά όπου βρίσκεται το καλώδιο της τροφοδοσίας.

Τοποθετήστε το μεταλλικό πλέγμα και τον σκληρό δίσκο κοντά στο πράσινο πλαστικό καλώδιο του πληκτρολογίου. Κλείστε το κουτί με προσοχή και το μηχάνημα είναι έτοιμο. Το μόνο που μένει είναι να κάνετε την Amiga να τον δει αλλά και να τον χρησιμοποιήσετε.