Τα Postscript και Truetype Fonts όσοι έχουν ασχοληθεί με PC ή Macintosh τα γνωρίζουν. Για τους άλλους θα πούμε επιγραμματικά ότι είναι κάποιες μορφοποίηση μιας γραμματοσειράς με ιδιαίτερα στοιχεία. Τα Postscript Fonts χρησιμοποιούνται συνήθως στα .pdf έγγραφα ενώ τα Truetype Fonts σε κειμενογράφους όπως το Microsoft Word σε PC και τα Amigawriter και WordWorth σε Amiga.
Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα παραπάνω είδη γραμματοσειρών. Θα χρειαστούμε το TTFLib και το Type1Engine, προγράμματα που θα τα βρείτε στο Aminet αλλά και το FontCache που επίσης υπάρχει στο Aminet.
Εγκατάσταση Truetype Fonts
Για να εγκαταστήσουμε τα Truetype Fonts που έχουμε ή μπορούμε να τα κατεβάσουμε από το Aminet, πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα διαχείρησης των γραμματοσειρών αυτών, και αυτό είναι το TTFLib, το οποίο περιέχει μία library και έναν διαχειριστή το οποίο λέγεται, πως αλλιώς, TTFManager. Με αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να μετατρέψουμε τις Truetype γραμματοσειρές σε bitmap ώστε να τις καταλαβαίνει το σύστημά μας (φωτογραφία 1).
Πρώτα από όλα, πρέπει να φτιάξουμε ένα directory και να βάλουμε εκεί όλες τις Truetype γραμματοσειρές που έχουμε. Πρέπει επίσης να κατεβάσουμε τις κωδικοποιήσεις που χρειαζόμαστε, όπως π.χ. την ISO8859-7 και Windows-1253 που υποστηρίζουν ελληνικά και να τις εγκαταστήσουμε με τον εξής τρόπο. Ανοίξτε ένα νέο shell και γράψτε : ttfcp cp1253.txt env ttfcp 8859-7.txt env και συνεχίστε έτσι για όλες τις κωδικοποιήσεις γραμματοσειρών που έχετε.
Ξεκινήστε το TTFManager (φωτογραφία 1) στο οποίο και θα δείτε ένα πεδίο κειμένου που λέγεται "Font Source". Εκεί θα εισάγεται το path του καταλόγου όπου βρίσκονται οι Truetype γραμματοσειρές σας. Κάτω ακριβώς από αυτό το πεδίο υπάρχει ένα άλλο που λέγεται "Font Destination". Εκεί θα πρέπει να δώσετε το path του καταλόγου όπου θα εγκατασταθούν οι νέες γραμματοσειρές σας. Αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω τότε στην λίστα αριστερά θα βλέπετε τις Truetype γραμματοσειρές σας κατά όνομα και πατώντας σε κάποια από αυτές και το κουμπί "Preview" ανοίγει ένα νέο παράθυρο (φωτογραφία 3) που περιέχει μια φράση γραμμένη με την επιλεγμένη γραμματοσειρά. Πατώντας σε κάποιο από τα κουμπιά "Install" ή "Install All" θα εγκαταστήσει μία ή περισσότερες γραμματοσειρές στο σύστημά μας, αλλά δεν θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα μιας και οι περισότερες θα εμφανίζονται μικρές. Για αυτό θα πρέπει αφού επιλέξουμε την γραμματοσειρά που μας ενδιαφέρει να πατήσουμε στο κουμπί "Options" για να μπούμε στις επιλογές της γραμματοσειράς (φωτογραφία 2).
Εδώ τα πράγματα γίνονται κάπως δυσκολότερα, για αυτό θα ακολουθήσουμε μία μέθοδο που δεν θα χρειαστεί να μπλέξουμε με πολλές λεπτομέρειες. Καλό είναι να έχουμε ενεργοποιημένο το "Preview" ώστε να βλέπουμε με κάθε αλλαγή τι γίνεται με την γραμματοσειρά. Στα αριστερά και κάτω του παραθύρου υπάρχει κάποια επιλογή με το όνομα Metric Source. Δώστε του τιμή, από το cycle button που βρίσκεται από κάτω του, "Raw EM". Προσέξτε την αλλαγή στην γραμματοσειρά. Αλλάξτε το πάλι σε "Custom" και πατήστε το κουμπί "Calculate". Δοκιμάστε τα και δείτε με ποιο η γραμματοσειρά φαίνεται καλύτερα. Πατήστε το κουμπί "Install" και θα έχετε την γραμματοσειρά έτοιμη για χρήση. Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα για κάθε γραμματοσειρά που θέλετε να εγκαταστείσετε.
Εγκατάσταση Postscript Fonts
Οι γραμματοσειρές Postscript αναγνωρίζονται από την κατάληξη .PFB και μπορούμε να τις εισάγουμε στο σύστημά μας με τον T1Manager (φωτογραφία 4). Ένα αρκετά καλό πρόγραμμα, χωρίς πολλά εφφέ, το οποίο χρησιμοποιεί MUI. Κάνει τα βασικά και τα κάνει καλά. Ίσως όμως ο χειρισμός του προβληματίσει μερικούς. Για αυτό θα δείξουμε πώς μπορείτε να μετατρέψετε τις Postcript γραμματοσειρές σας σε bitmap ώστε να μπορούν τα υπόλοιπα προγράμματα να τις χρησιμοποιήσουν.
Αρχικά πρέπει να κάνουμε τα εξής βήματα. Δημιουργήστε όπου θέλετε έναν κατάλογο στον δίσκο σας όπου θα αντιγράψετε τις Postcript γραμματοσειρές σας. Εμείς φτιάξαμε έναν κατάλογο μέσα στο FONTS: και το ονομάσαμε _type1. Εκεί θα αντιγράψετε όλες τις .PFA και .PFB γραμματοσειρές σας. Προσέξτε, αυτές θα παραμείνουν εκεί. Αν μετά την εγκατάσταση τις διαγράψετε τότε δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κανένα πρόγραμμα.
Ξεκινώντας τον T1Manager βλέπουμε την λίστα Font drawer στην κορυφή του παραθύρου η οποία δείχνει που θα εγκατασταθούν οι νέες μας γραμματοσειρές, μια μεγάλη λίστα με τις επιλεγμένες Postcript γραμματοσειρές η οποία στην αρχή είναι άδεια, τα κουμπιά Install, Modify και Remove, όπως και ένα χώρο για preview στο κάτω μέρος του προγράμματος. Από τα τρία κουμπιά που προαναφέραμε μόνο το ένα είναι ενεργοποιημένο από την αρχή, και αυτό ειναι το Install.
Επιλέγοντας από την λίστα Font drawer που θα εγκατασταθούν οι Postcript γραμματοσειρές σας και πατώντας το κουμπί Install, εμφανίζεται ένας File Requester και μας ζητάει την γραμματοσειρά που θέλουμε να εγκαταστήσουμε. Αφού την επιλέξετε μέσα από τον κατάλογο που έχετε όλες τις Postcript γραμματοσειρές σας και που δημιουργήσατε νωρίτερα, αυτή θα εμφανιστεί στην λίστα με τις εγκατεστημένες Postcript γραμματοσειρές σας. Αυτή έχει ήδη εγκατασταθεί στον κατάλογο που έχετε επιλέξει από την λίστα Font drawer.
Εδώ όμως δεν έχουμε τελειώσει. Τι κάνουμε εάν θέλουμε να βλέπουμε ελληνικά με αυτή την γραμματοσειρά; Πως μπορώ να την παραμετροποιήσω ανάλογα με τις απαιτήσεις μου; Εδώ έρχονται και οι υπόλοιπες επιλογές του T1Manager για να σας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Αφού έχετε εγκαταστήσει την γραμματοσειρά σας και την έχετε στην λίστα σας, επιλέγοντας την ενεργοποιούνται άμεσα και τα άλλα δύο κουμπιά Modify και Remove. Το τελευταίο είναι προφανές τι κάνει. Αφαιρεί μια γραμματοσειρά από το σύστημά σας. Το Modify όμως κάνει ό,τι ακριβώς θέλουμε. Πατώντας το βλέπουμε την γραμματοσειρά μας να εμφανίζεται στον χώρο του preview όπου μπορούμε να παρακολουθούμε κάθε αλλαγή που κάνουμε σε αυτήν και ένα νέο παράθυρο να εμφανίζεται με πολύ περισσότερα κουμπιά και επιλογές (φωτογραφία 5).
Στο παράθυρο με τα Options της κάθε γραμματοσειράς μπορείτε να δείτε στα δεξιά μια λίστα με τα μεγέθη που υποστηρίζει όπου μπορείτε να διαγράψετε ή να προσθέσετε κάποια από τα κουμπιά Delete size και Add size που βρίσκονται κάτω από αυτήν τη λίστα. Στο κέντρο του παραθύρου υπάρχει το κουμπί View SymbolSet και μια λίστα όπου δείχνει την τρέχον κωδικοποίηση της γραμματοσειράς. Από την λίστα μπορείτε να επιλέξετε κωδικοποίηση, επιλέγοντας ISO 8859-7 Greek ή Microsoft 1253 για ελληνικά. Προσοχή, πρέπει η γραμματοσειρά να περιέχει τα ελληνικά γράμματα και αυτό μπορούμε να το δούμε πατώντας το κουμπί View SymbolSet το οποίο και θα εμφανίσει ένα νέο παράθυρο με τους χαρακτήρες που υποστηρίζει (φωτογραφία 6).
Οι υπόλοιπες επιλογές έχουν να κάνουν με το μέγεθος του κενού ανάμεσα στους χαρακτήρες και με άλλες αλλαγές στον τρόπο εμφάνισής τους. Πειραματιστείτε με αυτές και δείτε τα αποτελέσματά τους στον χώρο του Preview στο κεντρικό παράθυρο το T1Manager. Όταν τελειώσετε με την παραμετροποίηση της γραμματοσειράς σας πατήστε το κουμπί Save για να τις αποθηκεύσετε. Τώρα η γραμματοσειρά αυτή είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί από άλλα προγράμματα.
|