Εγκατάσταση σε δίκτυο μέρος 1ο

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα δίκτυα υπολογιστών τα βρίσκουμε σχεδόν παντού. `Ισως κάποιοι να έχουν ζήσει αυτήν την εμπειρία και να θέλουν να στήσουν ένα δίκτυο στο σπίτι τους ή στον χώρο εργασίας τους. Τι γίνεται όμως εάν σε αυτό το δίκτυο θέλουμε να βάλουμε και μια Amiga; 

Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα μηχάνημα Amiga σε ένα δίκτυο με μηχανήματα Windows. Αυτο μας προσφέρει διάφορες ευκολίες όπως ανταλλαγή αρχείων μέσω του δικτύου και ακόμα έξοδος της Amiga στο Internet μέσα από Proxy Server. Χρειάζεται βέβαια η Amiga μας να έχει κάποια κάρτα δικτύου εγκατεστημένη, είτε αυτή είναι PCI κάρτα είτε PCMCIA, για τις Amiga 600 και 1200. Επίσης πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο το Miami/DX ή το Genesis που έρχεται μαζί με το OS3.9.

Εγκατάσταση Samba 

Για να πετύχουμε τα παραπάνω χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται Samba. Αυτό επιτρέπει την επικοινωνία υπολογιστών με υπολογιστές Windows σε ένα δίκτυο. Το Samba θα το συναντήσουμε και σε υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Linux αλλά και σε άλλα λειτουργικά συστήματα.

Τα αρχεία που θα χρειαστείτε σε πρώτη φάση είναι το Samba_207.lha το οποίο περιέχει όλους τους κώδικες του Samba και ένα extra script InstallSamba_2_51.lha το οποίο βοηθάει στην εγκατάσταση του Samba στο σύστημα μας και το οποίο θα εξηγήσουμε αργότερα βήμα προς βήμα. Τα αρχεία αυτά θα τα βρείτε στο Aminet αλλά και στην επίσημη σελίδα για το AmigaSamba. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποια ακόμα προγράμματα που βοηθούν στις λειτουργίες του δίκτυου μας όπως είναι το Tango, κάτι σαν το "My network places" των PC, το SMB Handler ώστε να κάνουμε mount κάποιους κοινόχρηστους δίσκους του δικτύου και τον Spooler για εκτύπωση σε εκτυπωτές που βρίσκονται στο δίκτυο. `Ολα τα παραπάνω θα προσπαθήσουμε να τα εξηγήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να καταφέρετε να στήσετε το δικό σας δίκτυο γρήγορα και εύκολα. Πάμε να δούμε με ποιον τρόπο. 

Αφού αποσημπιέσουμε σε κάποιον κατάλογο στον δίσκο μας το InstallSamba_2_51.lha το οποίο καταλαμβάνει περίπου 470 Kb, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση μας. Πρώτα απ´όλα πρέπει να δημιουργήσουμε στην RAM: έναν κατάλογο με όνομα "----SAMBA----". Προσοχή στην ονομασία του. Μετά τρέχουμε το Installation Script με όνομα "-SAMBA-" (φωτογραφία 1) και μετά από λίγα clicks επιλέγουμε τι θέλουμε να εγκαταστήσουμε. Εμείς θα αφήσουμε για αργότερα τις παραμετροποιήσεις του Miami, Genesis και Samba και θα επιλέξουμε τις υπόλοιπες επιλογές. `Ετσι θα επιλέξουμε την πλήρη εγκατάσταση του Samba (φωτογραφία 2). 

Πρώτα από όλα το script της εγκατάστασης θα μας ζητήσει που βρίσκεται το συμπιεσμενο αρχείο του Samba, ενοόντας το Samba_207.lha που έχουμε ήδη κάπου στον σκληρό μας, και αφού το επιλέξουμε θα μας ζητήσει έναν κατάλογο εργασίας. Αυτός καλό είναι να είναι ο RAM: γιατι εκεί θα κάνει κάποιες προσωρινές αποσυμπιέσεις τις οποίες και μετά θα διαγράψει. Και τέλος θα μας ζητήσει που θα εγκαταστήσει το Samba αλλά και το documentation του προγράμματος. Ας πούμε στο "Sys:System/" και "Sys:System/Samba" αντίστοιχα.

Μετά από αυτά τα απλά βήματα το Samba είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας και έτοιμο για να το παραμετροποιήσουμε έτσι ώστε να επιτύχουμε την σύνδεση μεταξύ των δύο μηχανημάτων. Ας κάνουμε ένα Reboot στο σύστημα μας και ας ετοιμαστούμε για κάτι ποιο δύσκολο.

Ρύθμιση του Η/Υ PC για το δίκτυο 

Πρώτη κίνηση είναι να ρυθμίσουμε το PC για να λειτουργήσει στο δίκτυο μας. Πηγαίνοντας στο Coltrol Panel και επιλέγοντας το εικονίδιο Network (φωτογραφία 3) και από το tab Configuration εγκαθηστούμε το αναγκαίο προτόκολλο TCP/IP πατώντας το κουμπί "Add" (φωτογραφία 4) και επιλέγοντας το "Protocol" και τέλος το TCP/IP (φωτογραφία 5) που βρίσκεται στην λίστα με τα προτόκολλα της Microsoft. Αν μας ζητήσει το σύστημα να κάνουμε Reboot απαντάμε καταφατικά.

Μετά το Reboot και στο Network πάλι θα βρούμε στην κάρτα δικτύου μας παραχωρημένο το προτόκολλο TCP/IP (φωτογραφία 6). Βασικό είναι πριν κάνουμε όλα τα παραπάνω η κάρτα δικτύου μας να είναι εγκατεστημένη και να δουλεβει σωστά. Επιλέγοντας το προτόκολλο TCP/IP με διπλό click ή πατόντας το κουμπί Properties εμφανίζονται κάποιες πρόσθετες ρυθμίσεις. Μας ενδιαφέρει μόνο το Tab με όνομα "IP Address". Σε αυτό δίνουμε τιμή 192.168.0.1 και στο Subnet Mask 255.255.255.0 (φωτογραφία 7). Πατώντας "OK" επιστρέφουμε στο προηγούμενο σημείο και επιλέγουμε το κουμπί "File and print Sharing". Από εδώ δίνουμε το δικαίωμα στους υπολογιστές του δικτύου μας να έχουν πρόσβαση στους καταλόγους και στους εκτυπωτές που έχουμε κοινόχρηστα (φωτογραφία 8). 

Για να δημιουργήσουμε κάποιο Workgroup ή για να συσχετίσουμε τον υπολογιστή αυτόν με κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα, το οποίο είναι ένα group με κάποιους από τους υπολογιστές του δικτύου μας, αλλά και για να δώσουμε κάποιο όνομα στο μηχάνημα μας από το Network και το tab Identification μπορούμε να το κάνουμε εισάγοντας τα στοιχεία "Computer Name", "Workgroup" και "Computer Description" όπως βλέπουμε στην φωτογραφία 9. 

Μετά από τα παραπάνω μας μένει να κάνουμε κοινόχρηστους κάποιους δίσκους του μηχανήματος ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα άλλα μηχανήματα στο δίκτυο. Αυτό γίνεται πηγαίνωντας στα "Sharing..." του δίσκου που μας ενδιαφέρει (φωτογραφία 10) και επιλέγοντας "Shared As" δίνουμε ένα όνομα για να το διακρίνουμε στο δικτύο και "Access Type" σε "Full Access" και χωρίς password.

Πατώντας "OK" τελειώνουμε με την ρύθμιση του PC στο δίκτυο. Καλό είναι να έχουμε κάπου πρόχειρα σημειωμένο το IP Address του αλλά και το όνομα του Workgroup που του δώσαμε, γιατι θα μας χρειαστουν αργότερα.

 

Downloads Ακόμα δείτε
Samba στο Aminet AmigaSamba
Samba for Idiots Guide