Ελληνικα και MorphOS 1.4.5

Ο τρόπος εγκατάστασης των Ελληνικών στο καθόλα πολύ καλό MorphOS δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση, απλώς πρέπει να γίνει σωστά. Δεν απέχει και πολύ από τον τρόπο που έχουμε περιγράψει σε παλιότερο άρθρο και αφορούσε το OS3.x. Αλλά ας δούμε πως ακριβώς γίνεται.

Το βασικότερο πράγμα είναι να βάλουμε την Ελληνική γλώσσα στο σύστημα και κάποιον τρόπο εναλλαγής του πληκτρολογίου. Κατεβάστε στο μηχάνημά σας το παρακάτω αρχείο και αποσυμπιέστε το.

http://www.amitrace.gr/files/MOS_Greek_Locale_0.1.zip

Μέσα σε αυτό υπάρχουν κάποια αρχεία που πρέπει να αντιγράψετε στο σύστημά σας. Επίσης, αν θέλετε να εναλλάσετε το πληκτρολόγιο ανάλογα με ποια γλώσσα θέλετε να γράφετε, κατεβάστε το utility ονόματι KMS (http://www.amirus.org.ru/files.html) και βάλτε το στο C:. Επίσης, προσθέστε την παρακάτω γραμμή στο user-startup σας. Η εναλλαγή θα είναι εφικτή με το RightALT + LeftALT.
run >nil: c:kms switch=ralt change=lshift+rshift keymaps=pc104_us gr-ISO-8859-7

Αφού κάνετε τα παραπάνω, κάντε ένα restart το μηχάνημά σας. Τώρα, αν πάτε στις ρυθμίσεις και στο Locale, θα δείτε μια νέα χώρα να έχει προστεθεί, η Ελλάδα (φωτογραφία 1). Φυσικά την επιλέγετε, όπως επίσης και στο tab languages βάζετε πρώτα την Ελληνικά γλώσσα (φωτογραφία 2). Πατήστε στο Save.

Μένει ένα μόνο πράγμα ακόμα να γίνει. Πρέπει να περάσετε την Ελληνική κωδικοποίηση στις γραμματοσειρές σας, και κυρίως στα TrueType Fonts (.ttf). Αυτές βρίσκονται κάτω από τον φάκελο MOSSYS:fonts/_ttf, όπου μπορείτε να προσθέσετε και άλλες δικές σας. Τα αναγκαία αρχεία της κωδικοποίησης βρίσκονται κάτω από τον φάκελο MOSSYS:fonts/_codepages. Η κωδικοποίηση που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η Ελληνική ISO (8859-7). Πώς γίνονται όμως όλα αυτά;

Στον φάκελο SYS:Utilities/ θα βρείτε τον FTManager. Τρέξτε το και ένα νέο παράθυρο θα εμφανιστεί. Στο πεδίο Source επιλέξτε τον φάκελο με τα TTF σας, δηλαδή τον φάκελο MOSSYS:fonts/_ttf. Μόλις το εισάγετε, η λίστα θα γεμίσει με τις υπάρχουσες γραμματοσειρές. Στο πεδίο Destination επιλέξτε τον φάκελο όπου θέλετε να καταχωρηθούν οι γραμματοσειρές αυτές, δηλαδή στο FONTS:. Στο τελευταίο πεδίο, Codepage, βάλτε το αρχείο κωδικοποίησης, δηλαδή MOSSYS:fonts/_codepages/8859-7.txt (φωτογραφία 3).

Για να εγκαταστήσετε μια από αυτές τις γραμματοσειρές κάντε διπλό κλικ επάνω τους και ένα νέο παράθυρο θα εμφανιστεί (φωτογραφία 4). Αλλάξτε την επιλογή Metric σε "USWIN ascender" και πατήστε το κουμπί Install. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για κάθε μία γραμματοσειρά ξεχωριστά, δυστυχώς.

Από εδώ και πέρα, πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσετε αυτές τις γραμματοσειρές στις ρυθμίσεις του Ambient, στις ρυθμίσεις Fonts των Browsers που χρησιμοποιείτε, ώστε να βλέπετε και να γράφετε ελληνικά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.